Dr. Ayşegül Özkavukcu
Türkiye organize perakende sektörünün öncüsü Migros Ticaret A.Ş. arge merkezinde konumlanan Migros up platformunu yönetmektedir. Migros Up girişimcilerle Migros uzmanları bir araya getiren bir ortak inovasyon merkezidir. Uluslararası bir oluşum olan OP2B (One plant business for biodiversity) koalisyonunda Migros ticaret A.Ş.’yi teknik anlamdan temsil etmektedir. 2017 mayıs ayında İstanbul Teknik Üniversitesi endüstri mühendisliği bölümü doktora programından mezun olan Ayşegül aynı okul ve bölümde lisans ve yüksek lisansını da tamamlamıştır. Doktora tezi konusu “Hoshin Kanri & Yeni Ürün ve Süreç Tasarım ve Geliştirme” hakkındadır. 2007-2013 yılları arasında Arçelik A.Ş.’de üç farklı poziyonda görev yapmış olup; bu süreçte temel endüstri mühendisliği kaslarını geliştirmiş; aynı zamanda yalın altı sigma araçlarını deneyimleme şansı bulmuştur.
2013-2015 yılları arasında bir KOBi olan Tekso Teknik Soğutma Tic. A.Ş.’de yalın dönüşümü temel alan bir tecrübeye sahiptir. 2015’ten bu yana da Migros Ticaret A.Ş. Arge merkezi, İş geliştirme ve inovasyon direktörlüğünde görev yapmaktadır. 2020 sonuna kadar iş geliştirme müdürü olarak teknolojik inovasyonları ve radikal süreç inovasyonların liderliği yaptığı bir ekibi yönetmiştir. Ekibiyle pratik hayatta uygulanan projelerin aynı zamanda Arge projesi bacağını da paralelde sürdürüp, bildiri/makale gibi yayınlarla ve patent/faydalı model gibi inovasyonu gösteren sonuçları almayı da hedeflemiştir.
Araştırma alanları içinde; “yeni ürün tasarlama ve geliştirme”, “yalın düşünme”, “teknolojik inovasyonlar”, “müşteri değer zinciri”, “altı sigma ve temel makina öğrenmesi algoritmaları”, “stratejik yönetim – hedef yayılım- hoshin kanri” yer almaktadır. Bu konular hakkında sayılı yayın, patent ve faydalı modele sahiptir. İTÜSEM bünyesinde düzenlenen yalın uzmanlık sertifika programında doktoradaki uzmanlık alanına dair eğitim vermektedir. Aynı zamanda 2020 güz dönemi ile birlikte, Bilgi üniversitesi’nde kendi tasarladığı ENGR 355 – Yalın düşünme ve yeni ürün ve süreç geliştirme dersini vermektedir.
Teknik yetkinliklerin ötesinde, özsaygı eksenindeki bireysel gelişimin sadece bireylerin değil; toplumun ve dünyanında gelişimindeki temel şart olduğuna inanıyor.