Neden Kendine Sınır Koyasın Ki?
Teknoloji artık inanılmaz hızla ilerliyor. Dijital dönüşüm dediğimiz Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri ve Veri Analizi, Yapay Zekâ gibi teknolojiler aklınıza gelen her alanda kendine yer buluyor. Yenidünya bu teknolojileri verimli kullanabilenlerin ve fırsat yaratanların dünyası. Buna İleri Malzeme Teknolojileri, Siber Güvenlik, 5G ve Ötesi gibi birçok teknolojiyi eklemek mümkün. Kısaca teknoloji kendine sınır tanımıyor.
Bir teknoloji ortaya çıktıktan sonra onu ürün haline getirmek ise yaratıcılık. Özellikle dijital dönüşümde inovasyon diğer bir deyişle yenilikçi bakış açışı itici güç. Bu noktada bir sınır kavramı yok, hatta doğasına aykırı.
Teknolojiler kendi mesleklerini yaratmakta da sınır tanımıyor. Denilen o ki dijital dönüşüm ile önümüzdeki on yıl içerisinde yepyeni meslekle tanışacağız. Hatta bu meslekler şimdiden gündemde; Sosyal Medya Uzmanı, Veri Analiz Uzmanı, IoT Çözüm Uzmanı gibi.
Girişimcilik dünyada ve ülkemizde çok desteklenen bir yapı. Eğer fark yaratacak ve değer taşıyan bir düşüncen varsa sınır koyma kendine, kur şirketini ve geliştir diyen bir yapı bu.
Bütün bunların bir üniversite öğrencisinin “Mezuniyet sonrası için ne yapsam?”, “Şimdiden nelerle ilgilensem?”, “Kendime nasıl bir yol çizsem?”, “Nasıl hazırlansam da doğru başlayabilsem?” sorularını kendine çok fazla sormasına neden olduğuna eminim. Her şey on yıl önce daha kolaydı halbu ki. Yenidünya fırsatlar dünyası olduğu kadar bilinmezlikler dünyası, sınırsızlıklar içerisinde yolunu bulabilme öyküsü…
İşte size birkaç ipucu…
“Merak et, meraklı ol”. Merak öyle güzel ve öyle besleyici bir duygudur ki. Duyduğun yeni teknolojiyi, çıkan yeni kavramı merak et, gördüğün bir ürünü merak et, yapılan bir deneyi merak et, kazanılan bir başarıyı merak et.
“Düşün ve sorular sor”. Bu nedir? Bunu nasıl yapmışlar? Bunu nerede kullanabilirim? Nasıl kazanmışlar? Burada ne demek istiyor? Bunu nasıl başarırım? Nerden öğrenebilirim? Daha iyi nasıl yaparım? Milyon tane soru var senin sormanı bekleyen.
“Araştır” Merak ettiğini, sorunun cevabını araştır. Hiç üşenme. İnterneti, arkadaşlarını, çevreni, hocalarını kullan bunun için. Yapılana çalışmaları, denemeleri, ürünleri araştır. Belki hemen bulamayacaksın ama eninde sonunda ulaşacaksın istediğin bilgiye.
“Gözlemci ol” Bulunduğun her ortam senin için bir hazine, eşsiz bir kaynak bence. Karşındakilerin neyi nasıl yaptığını, nasıl anlattığını, nasıl araştırdığını, kısaca her şeyi gözle ve yorumla. Ben olsam nasıl yapardım, nasıl anlatırdım diye düşün. Gözlem yapabilme eksiklerini görme ve düzeltme şansı verdiği kadar neleri doğru yaptığını ve yeteneklerini de gösterecek sana.
“Sosyal Ol” Yenidünyanın kaçınılmaz bir olgusu sosyal olmak. Konusunda uzman kişilerle iletişime geçmek, düzenlenen birçok organizasyona katılmak ve buralarda konuşmacıları dinlemek, onlara sorular sormak artık çok kolay. Tavsiyeler almak, başarı ve başarısızlık öykülerini dinlemek, merak ettiğin noktalarda cevap bulmak için her fırsatı değerlendirmelisin. Artık üniversitelerde birçok kulüp var, bunlar inanılmaz fırsat. Bu kulüplere katıl, yoksa kendin kur. Başka kulüpler ile iletişime geç.
Ama ben nasıl yaparım, ama ben çok utanırım, ya yanlış bir şey söylersem gibi sınırlar kendine koyduğun aslında olmayan sınırlar. Saygı sınırına dikkat ettiğin sürece herkes sana yardımcı olmaya hazır bunu unutmamalısın.
“Dene, proje yap, yarışmalara katıl” Bir teknolojiyi öğrenmenin en iyi yolu onu kullanmak, deneyimlemek ve pratik yapmaktır. İlgi duyduğun konuda bir şeyler yap ve nasıl yapıldığını gör. Böylece o konuda hem bilgi sahibi olmuş olursun hem de ilerlemek isteyip istemediğini anlarsın. Artık çok düşük maliyetle çalışma ortamlarına ulaşılabiliyor, birçok firma yardımcı oluyor. Yarışmalar inanılmaz güzel ortamlar. Kod yazma, Robot, IHA, Yapay Zeka ile ilgili bir çok yarışma var. Ekiplerinizi kurarak bunlara katılabilirsiniz. Ödülü kazanmak önemli değil, tecrübeyi kazanmak önemli. Yanlış yapmaktan, başarısızlıktan korkma, her başarısız adım sana doğruyu nasıl yapacağın konusunda bir ipucu verecek.
Ayrıca pratik yaparken göreceksin ki derslerde öğrendiğin teorik şeyler sana çok yardım edecek. Eminim ki ilk deneyiminden sonra derslere olan ilgin ve bakış açın çok daha farklı olacak.
“Okulunu, derslerin içeriğini, hocalarını suçlama” Dersler ve hocaların sana bilgiyi, bilgiye nasıl ulaşacağını, bu konudaki yeteneği öğretiyor. Bunu nasıl kullanacağın konusunda da ipuçları veriyor. Bu zaten çok büyük bir kazanç. Her şeyi hazır bir şekilde vermek hiçbir zaman mümkün değil ve aslında büyük bir yanlış. Senin yapman gereken sana kazandırılan bu yeteneği fark etmen ve geliştirmen.
“Girişimci olmak için iyi düşün” Girişimcilik çok özel bir yetenek. Nasıl olduğunu ve neler yapılması gerektiğini iyi araştır, eğer yapacağına inanıyorsan girişimci ol. Eğer bazı tereddütlerin varsa önce dinamik bir şirkette şirket içi girişimci ol, deneyim kazan, sonra kendi şirketini kur.
“Mümkünse Yüksek Lisans yap”
Tek bir cümlede özetlemem gerekirse kendine inan, araştır, sorular sor, sürekli öğren, dene, yanlış yapmaktan korkma, sonunda doğruyu bul. Kısaca içindeki potansiyeli, ne yapmak istediğini keşfet. Teknoloji, yenilikçilik, meslekler, girişimcilik kendine sınır koymazken neden sen sınır koyasın ki?
Yazımı kendime ilke edindiğim bir söz ile bitirmek isterim. “BAŞARANLAR; ASLA VAZGEÇMEYENLERDİR…”
Yazar: Alper Gerçek